Projekt Škola bez cukru

Vážení rodiče, prosíme vás o spolupráci v rámci prevence obezity a zubního kazu u dětí.

Dětská obezita je narůstající, závažný problém.

 V roce 2021 proběhla Studie antropologických měření, z níž vyplývá, že:

  • ubylo dětí s normální hmotností o 7 % a přibyla 2 % s dětí s nadváhou,
  • nárůst dětí s obezitou na 16 % (o 1/3 více ve srovnání s rokem 2016)!!!
  • polovina obézních dětí měla tzv. extrémní obezitu (nad 99. percentil).

 Proč je obezita nebezpečná?

Zvyšuje riziko civilizačních chorob (cukrovka 2. typu, vysoký tlak, srdeční infarkt, onemocnění kloubů, narušuje plodnost a působí psychologické obtíže). Tím se snižuje kvalita i délka života.

 Jak obezitě předcházet?

  • pravidelná strava, snídaně (NEsladké), svačina do školy bez cukru
  • k pití hlavně voda – NEsladké nápoje
  • sladkost NEní odměna
  • pravidelný spánek,
  • omezit počítač a mobil,
  • dostatek pohybu – denně se hýbat venku (příklad rodičů je důležitý!!!)

Je známo, že je lepší problému předcházet než ho řešit. Nejlepší léčbou je prevence.

Nechceme u dětí zavádět diety, chceme je naučit zdravěji a lépe jíst – nemůžeme změnit vše, ale již malá změna ve spolupráci rodina - škola může mít viditelné výsledky. Více o projektu na www.skolabezcukru.cz.

 Dětské oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod nabízí:

  • Poradnu pro děti s nadváhou: 569472189 – každé úterý 9-15
  • Plánování jídelníčku – poradu s nutričním terapeutem: 569472189 – každé úterý 9-15 hod.
  • Informace o vhodné výživě dětí
  • Endokrinologickou ambulanci
  • Vysvětlení závažnosti dětské obezity v rámci individuálního nebo skupinového rozhovoru

 

Více informací:

Boženský et al., Dětská obezita 2021,

https://www.prevencedetskeobezity.cz

https://www.zdravaskolnijidelna.cz

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/podpora-zdravi/spravna-vyziva https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028

Projekt škola bez cukru chce do škol zavést neslazené nápoje, jako prevenci rozvoje obezity.

Zubní kaz

Epidemie zubního kazu u dětí je narůstající, závažný problém.

Statistika týkající se zubního kazu v ČR neexistuje. Na základě dat z okolních zemí a pzorování zubních lékařů ČR se ukazuje že výskyt zubního kazu u dětí stále roste.  

Navrhovaná opatření mají pomoci, aby se tento stav alespoň nezhoršoval.

Jak vzniká zubní kaz?

Bakterie žijící v ústech vytváří na povrchu zubů spolu se zbytky potravy měkký povlak, který se nazývá zubní plak. Tyto bakterie využívají cukr obsažený v potravě a jako vedlejší produkt vytváří agresivní kyseliny, které narušují povrch zubu. Zubní povrch narušují kyselé potraviny a nápoje. Při časté konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů se bakterie velmi rychle množí a vrstva zubního plaku narůstá. Pokud kyseliny na povrch zubu působí opakovaně a po delší dobu, dochází ke ztenčování skloviny, ke zhrubění jejího povrchu a následně ke kavitaci (vytvoření díry). Takové postižení zubu se označuje jako zubní kaz. Obzvláště náchylné k zubním kazům jsou děti, protože sklovina mléčných zubů není tak silná jako sklovina stálých zubů.

Hlavní faktory přispívající ke vzniku zubního kazu jsou:

  • nedostatečná ústní hygiena (včetně mezizubní).
  • konzumace slazených nápojů - spolu s nedostatečnou zubní hygienou jde o velmi nebezpečnou kombinaci !!!
  • pití energetických nápojů, které může vést k naprosté a nevratné devastaci chrupu.
  • riziko stoupá u teenagerů léčených různými typy rovnátek, a to i snímacích.

Proč vadí slazené nápoje?

Při celodenní průběžné konzumaci slazených nápojů nezvládá slina přirozenými mechanismy neutralizovat kyselé prostředí v ústech, vznikají tedy ideální podmínky pro vznik zubního kazu. Kyselé slazené nápoje tento efekt ještě umocňují, kariogenní bakterie (způsobující kaz) navíc v kyselém prostředí prospívají lépe a množí se rychleji.

Protože slazené nápoje jsou zpravidla zároveň kyselé, lze u zubů navíc pozorovat i přímé chemické poškození skloviny, tzv. eroze. Kyseliny typicky obsažené ve slazených nápojích (kyselina citronová a fosforečná) se používají ve stomatologii na cílené leptání, resp. rozpouštění zubních tkání. Rozleptání skloviny kyselými nápoji vede ke zhrubění jejího povrchu a tím snazšímu přilnutí zubního plaku. Ztenčení vrstvy skloviny může způsobit citlivost zubů, jedinec poté citlivá místa kvůli bolesti dostatečně nečistí. Tím se opět zvyšuje riziko vzniku zubního kazu v daném místě.

Jak zubnímu kazu předcházet?

  • 2x denně zuby důkladně očistit pomocí kartáčku, mezizubního kartáčku nebo nitě a zubní pasty
  • omezit konzumaci sladkostí a potravin bohatých na škroby (např. chipsy), zvláště v době mezi hlavními jídly
  • vyloučit ze stravy nápoje s obsahem cukru (šťáva, čaj s medem, džusy, CocaCola, Fanta, energy drinky, atd)
  • pravidelně navštěvovat preventivní prohlídky u zubního lékaře

Projekt škola bez cukru chce do škol zavést neslazené nápoje, jako prevenci zubního kazu. Více o projektu na www.skolabezcukru.cz.

We use cookies

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.