Vážení rodiče, prosíme vás o spolupráci v rámci prevence obezity a zubního kazu u dětí.
Dětská obezita je narůstající, závažný problém.
V roce 2021 proběhla Studie antropologických měření, z níž vyplývá, že:
- ubylo dětí s normální hmotností o 7 % a přibyla 2 % s dětí s nadváhou,
- nárůst dětí s obezitou na 16 % (o 1/3 více ve srovnání s rokem 2016)!!!
- polovina obézních dětí měla tzv. extrémní obezitu (nad 99. percentil).
Proč je obezita nebezpečná?
Zvyšuje riziko civilizačních chorob (cukrovka 2. typu, vysoký tlak, srdeční infarkt, onemocnění kloubů, narušuje plodnost a působí psychologické obtíže). Tím se snižuje kvalita i délka života.
Jak obezitě předcházet?
- pravidelná strava, snídaně (NEsladké), svačina do školy bez cukru
- k pití hlavně voda – NEsladké nápoje
- sladkost NEní odměna
- pravidelný spánek,
- omezit počítač a mobil,
- dostatek pohybu – denně se hýbat venku (příklad rodičů je důležitý!!!)
Je známo, že je lepší problému předcházet než ho řešit. Nejlepší léčbou je prevence.
Nechceme u dětí zavádět diety, chceme je naučit zdravěji a lépe jíst – nemůžeme změnit vše, ale již malá změna ve spolupráci rodina - škola může mít viditelné výsledky. Více o projektu na www.skolabezcukru.cz.
Dětské oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod nabízí:
- Poradnu pro děti s nadváhou: 569472189 – každé úterý 9-15
- Plánování jídelníčku – poradu s nutričním terapeutem: 569472189 – každé úterý 9-15 hod.
- Informace o vhodné výživě dětí
- Endokrinologickou ambulanci
- Vysvětlení závažnosti dětské obezity v rámci individuálního nebo skupinového rozhovoru
Více informací:
Boženský et al., Dětská obezita 2021,
https://www.prevencedetskeobezity.cz
https://www.zdravaskolnijidelna.cz
https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/podpora-zdravi/spravna-vyziva https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028
Projekt škola bez cukru chce do škol zavést neslazené nápoje, jako prevenci rozvoje obezity.
Zubní kaz
Epidemie zubního kazu u dětí je narůstající, závažný problém.
Statistika týkající se zubního kazu v ČR neexistuje. Na základě dat z okolních zemí a pzorování zubních lékařů ČR se ukazuje že výskyt zubního kazu u dětí stále roste.
Navrhovaná opatření mají pomoci, aby se tento stav alespoň nezhoršoval.
Jak vzniká zubní kaz?
Bakterie žijící v ústech vytváří na povrchu zubů spolu se zbytky potravy měkký povlak, který se nazývá zubní plak. Tyto bakterie využívají cukr obsažený v potravě a jako vedlejší produkt vytváří agresivní kyseliny, které narušují povrch zubu. Zubní povrch narušují kyselé potraviny a nápoje. Při časté konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů se bakterie velmi rychle množí a vrstva zubního plaku narůstá. Pokud kyseliny na povrch zubu působí opakovaně a po delší dobu, dochází ke ztenčování skloviny, ke zhrubění jejího povrchu a následně ke kavitaci (vytvoření díry). Takové postižení zubu se označuje jako zubní kaz. Obzvláště náchylné k zubním kazům jsou děti, protože sklovina mléčných zubů není tak silná jako sklovina stálých zubů.
Hlavní faktory přispívající ke vzniku zubního kazu jsou:
- nedostatečná ústní hygiena (včetně mezizubní).
- konzumace slazených nápojů - spolu s nedostatečnou zubní hygienou jde o velmi nebezpečnou kombinaci !!!
- pití energetických nápojů, které může vést k naprosté a nevratné devastaci chrupu.
- riziko stoupá u teenagerů léčených různými typy rovnátek, a to i snímacích.
Proč vadí slazené nápoje?
Při celodenní průběžné konzumaci slazených nápojů nezvládá slina přirozenými mechanismy neutralizovat kyselé prostředí v ústech, vznikají tedy ideální podmínky pro vznik zubního kazu. Kyselé slazené nápoje tento efekt ještě umocňují, kariogenní bakterie (způsobující kaz) navíc v kyselém prostředí prospívají lépe a množí se rychleji.
Protože slazené nápoje jsou zpravidla zároveň kyselé, lze u zubů navíc pozorovat i přímé chemické poškození skloviny, tzv. eroze. Kyseliny typicky obsažené ve slazených nápojích (kyselina citronová a fosforečná) se používají ve stomatologii na cílené leptání, resp. rozpouštění zubních tkání. Rozleptání skloviny kyselými nápoji vede ke zhrubění jejího povrchu a tím snazšímu přilnutí zubního plaku. Ztenčení vrstvy skloviny může způsobit citlivost zubů, jedinec poté citlivá místa kvůli bolesti dostatečně nečistí. Tím se opět zvyšuje riziko vzniku zubního kazu v daném místě.
Jak zubnímu kazu předcházet?
- 2x denně zuby důkladně očistit pomocí kartáčku, mezizubního kartáčku nebo nitě a zubní pasty
- omezit konzumaci sladkostí a potravin bohatých na škroby (např. chipsy), zvláště v době mezi hlavními jídly
- vyloučit ze stravy nápoje s obsahem cukru (šťáva, čaj s medem, džusy, CocaCola, Fanta, energy drinky, atd)
- pravidelně navštěvovat preventivní prohlídky u zubního lékaře
Projekt škola bez cukru chce do škol zavést neslazené nápoje, jako prevenci zubního kazu. Více o projektu na www.skolabezcukru.cz.