Projekt Škola bez cukru

Vážení rodiče, prosíme vás o spolupráci v rámci prevence obezity a zubního kazu u dětí.

Dětská obezita je narůstající, závažný problém.

 V roce 2021 proběhla Studie antropologických měření, z níž vyplývá, že:

  • ubylo dětí s normální hmotností o 7 % a přibyla 2 % s dětí s nadváhou,
  • nárůst dětí s obezitou na 16 % (o 1/3 více ve srovnání s rokem 2016)!!!
  • polovina obézních dětí měla tzv. extrémní obezitu (nad 99. percentil).

 Proč je obezita nebezpečná?

Zvyšuje riziko civilizačních chorob (cukrovka 2. typu, vysoký tlak, srdeční infarkt, onemocnění kloubů, narušuje plodnost a působí psychologické obtíže). Tím se snižuje kvalita i délka života.

 Jak obezitě předcházet?

  • pravidelná strava, snídaně (NEsladké), svačina do školy bez cukru
  • k pití hlavně voda – NEsladké nápoje
  • sladkost NEní odměna
  • pravidelný spánek,
  • omezit počítač a mobil,
  • dostatek pohybu – denně se hýbat venku (příklad rodičů je důležitý!!!)

Je známo, že je lepší problému předcházet než ho řešit. Nejlepší léčbou je prevence.

Nechceme u dětí zavádět diety, chceme je naučit zdravěji a lépe jíst – nemůžeme změnit vše, ale již malá změna ve spolupráci rodina - škola může mít viditelné výsledky. Více o projektu na www.skolabezcukru.cz.

 Dětské oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod nabízí:

  • Poradnu pro děti s nadváhou: 569472189 – každé úterý 9-15
  • Plánování jídelníčku – poradu s nutričním terapeutem: 569472189 – každé úterý 9-15 hod.
  • Informace o vhodné výživě dětí
  • Endokrinologickou ambulanci
  • Vysvětlení závažnosti dětské obezity v rámci individuálního nebo skupinového rozhovoru

 

Více informací:

Boženský et al., Dětská obezita 2021,

https://www.prevencedetskeobezity.cz

https://www.zdravaskolnijidelna.cz

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/podpora-zdravi/spravna-vyziva https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028

Projekt škola bez cukru chce do škol zavést neslazené nápoje, jako prevenci rozvoje obezity.

Zubní kaz

Epidemie zubního kazu u dětí je narůstající, závažný problém.

Statistika týkající se zubního kazu v ČR neexistuje. Na základě dat z okolních zemí a pzorování zubních lékařů ČR se ukazuje že výskyt zubního kazu u dětí stále roste.  

Navrhovaná opatření mají pomoci, aby se tento stav alespoň nezhoršoval.

Jak vzniká zubní kaz?

Bakterie žijící v ústech vytváří na povrchu zubů spolu se zbytky potravy měkký povlak, který se nazývá zubní plak. Tyto bakterie využívají cukr obsažený v potravě a jako vedlejší produkt vytváří agresivní kyseliny, které narušují povrch zubu. Zubní povrch narušují kyselé potraviny a nápoje. Při časté konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů se bakterie velmi rychle množí a vrstva zubního plaku narůstá. Pokud kyseliny na povrch zubu působí opakovaně a po delší dobu, dochází ke ztenčování skloviny, ke zhrubění jejího povrchu a následně ke kavitaci (vytvoření díry). Takové postižení zubu se označuje jako zubní kaz. Obzvláště náchylné k zubním kazům jsou děti, protože sklovina mléčných zubů není tak silná jako sklovina stálých zubů.

Hlavní faktory přispívající ke vzniku zubního kazu jsou:

  • nedostatečná ústní hygiena (včetně mezizubní).
  • konzumace slazených nápojů - spolu s nedostatečnou zubní hygienou jde o velmi nebezpečnou kombinaci !!!
  • pití energetických nápojů, které může vést k naprosté a nevratné devastaci chrupu.
  • riziko stoupá u teenagerů léčených různými typy rovnátek, a to i snímacích.

Proč vadí slazené nápoje?

Při celodenní průběžné konzumaci slazených nápojů nezvládá slina přirozenými mechanismy neutralizovat kyselé prostředí v ústech, vznikají tedy ideální podmínky pro vznik zubního kazu. Kyselé slazené nápoje tento efekt ještě umocňují, kariogenní bakterie (způsobující kaz) navíc v kyselém prostředí prospívají lépe a množí se rychleji.

Protože slazené nápoje jsou zpravidla zároveň kyselé, lze u zubů navíc pozorovat i přímé chemické poškození skloviny, tzv. eroze. Kyseliny typicky obsažené ve slazených nápojích (kyselina citronová a fosforečná) se používají ve stomatologii na cílené leptání, resp. rozpouštění zubních tkání. Rozleptání skloviny kyselými nápoji vede ke zhrubění jejího povrchu a tím snazšímu přilnutí zubního plaku. Ztenčení vrstvy skloviny může způsobit citlivost zubů, jedinec poté citlivá místa kvůli bolesti dostatečně nečistí. Tím se opět zvyšuje riziko vzniku zubního kazu v daném místě.

Jak zubnímu kazu předcházet?

  • 2x denně zuby důkladně očistit pomocí kartáčku, mezizubního kartáčku nebo nitě a zubní pasty
  • omezit konzumaci sladkostí a potravin bohatých na škroby (např. chipsy), zvláště v době mezi hlavními jídly
  • vyloučit ze stravy nápoje s obsahem cukru (šťáva, čaj s medem, džusy, CocaCola, Fanta, energy drinky, atd)
  • pravidelně navštěvovat preventivní prohlídky u zubního lékaře

Projekt škola bez cukru chce do škol zavést neslazené nápoje, jako prevenci zubního kazu. Více o projektu na www.skolabezcukru.cz.