Domácnost

hermelín, pomazánkové máslo, žlutá a červená paprika, sůl, pepř

Hermelín rozpůlíme, obě poloviny hermelínu vydlabeme, smícháme vnitřek hermelínu, najemno nakrájenou žlutou a červenou papriku, pomazánkové máslo, špetku soli a špetku pepře. Směsí naplníme vydlabaný hermelín. Obě poloviny přitiskneme k sobě. Zabalíme zpátky do alobalu a necháme v ledničce alespoň dvě hodiny ztuhnout. Nakrájíme na trojúhelníčky jako dort.

hermelín, pomazánkové máslo, vlašské ořechy, česnek, sůl

Hermelín rozpůlíme, obě poloviny hermelínu vydlabeme, smícháme vnitřek hermelínu, nasekané vlašské ořechy, prolisovaný česnek, pomazánkové máslo, špetku soli. Směsí naplníme vydlabaný hermelín. Obě poloviny přitiskneme k sobě. Zabalíme zpátky do alobalu a necháme v ledničce alespoň dvě hodiny ztuhnout. Nakrájíme na trojúhelníčky jako dort.

bagetka (houska, rohlík), pomazánkové máslo, červená paprika, tavený sýr, sůl

Bagetku rozpůlíme, obě poloviny vydlabeme, smícháme vnitřek bagetky, tavený sýr, najemno nakrájenou červenou papriku, asi lžíci pomazánkového másla (podle konzistence), špetku soli. Směsí naplníme vydlabané pečivo. Obě poloviny přitiskneme k sobě. Necháme v ledničce alespoň dvě hodiny ztuhnout. Nakrájíme na plátky.

Těstoviny (vřetena), bílý jogurt, rajče, okurka, paprika, kuřecí šunka nebo kuřecí maso, čínské zelí (nebo ledový salát), sůl, lze přidat i pórek, sterilovanou kukuřici, uvařené vejce, tvrdý sýr…..

Postup přípravy: Uvaříme těstoviny - propláchneme studenou vodou. Smícháme s jogurtem, přidáme papriky, rajčata, okurku, salám nebo maso na kostičky, čínské zelí nadrobno pokrájené. Osolíme podle chuti a dáme vychladit do lednice.

salátová okurka, zelená paprika, rajčata, cibule, olej, špetka soli, špetka pepře, balkánský sýr

Postup přípravy: Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Pak jemně promícháme a bohatě posypeme strouhaným sýrem.

jablka, banán, pomeranč, kiwi, hroznové víno, 1 malá plechovka mandarinek (lze přidat i jahody, ananas,….)

Postup přípravy: Ovoce oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a smícháme s kompotovanými mandarinkami včetně šťávy. Místo šťávy z mandarinek můžeme salát promíchat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.


listové těsto, kmín, sůl, (strouhaný sýr), vejce na potření

Těsto rozválíme na vále posypaném hladkou moukou, vykrájíme ozdobné tvary, které narovnáme na pečící papír na plechu.
Jednotlivé tvary pomašlujeme vajíčkem a posypeme kmínem, hrubou solí nebo sýrem. Pečeme v silně vyhřáté troubě.


listové těsto, šunka, plátkový sýr, koření - oregano, sůl, pepř, případně pálivá paprika, nebo co má kdo rád, vejce na potření

Listové těsto rozválíme na tenkou placku (jako na štrůdl), poklademe šunkou, plátkovým sýrem, a zatočíme. Nakrájíme na kolečka asi 1-1,5 široká, poklademe na plech s pečícím papírem, každý "šnek" můžeme (nemusíme) osolit, opepřit či jinak okořenit (pálivá paprika, oregáno...), těsto na bocích potřeme vaječným žloutkem. Dáme péct.


260 g hladké mouky, 220 g rostlin. tuku, 50 g vanilkového cukru, 70 g mletých ořechů, 1 vejce, vanilkový cukr na obalení

16 dkg piškotů, 6 dkg másla, 8 dkg cukru moučka, 2 lžíce mléka, rumová tresť, 1 lžíce kakaa; krém: 5 dkg másla, 6 dkg cukru, 1 žloutek - utřít

Vypracujeme těsto, piškoty rozmačkáme válečkem, plníme do formiček, naplníme krémem a přilepíme piškot.

Teplé zimní nápoje a míchané nápoje na konec roku

Suroviny: 10 g zázvoru, 1 ks skořice, 3 ks hřebíčku, 1 ks badyánu, 1 ks citrónu, med

Postup: Do litrové konvičky vložíme nakrájený zázvor, přidáme koření a zalijeme vařící vodou.

Suroviny: 1 l jablečného džusu, 1 ks celé skořice, 7 ks hřebíčku, 1 lžička citrónové kůry

Postup: Džus nalijeme do hrnce, přidáme skořici, hřebíčky a citronovou kůru a necháme svařit. Směs necháme malinko vychladnout a podáváme.

Suroviny: 100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření, 600 ml mléka, 1 vanilkový cukr, cukr, 100 ml smetany 33%, špetka kakaa a skořice na posypání

Postup: Mléko pomalu zahřejeme, nalámeme do něj čokoládu, přisypeme vanilkový cukr, mícháme a přivedeme k bodu varu. Poté čokoládu sundáte s ohně a našleháme ji metličkou do pěny. Hotové poté osladíme a ozdobíme šlehačkou.

Suroviny: 150 ml bezinkové šťávy, 150 ml jablečné šťávy, 2 hřebíčky, malý kousek skořice a trochu citronové šťávy.

Postup: Směs přiveďte k varu. V přikrytém hrnci vše přibližně 5 minut mírně povařte a přeceďte.

Suroviny: třtinový cukr, limetky, citron, mátu, vodu, led, brčko

Postup: Rozdrtíme spolu mátu a cukr (může být bílý), přidáme vymačkanou šťávu z limetky a citronu a přidáme drcený led (může být nedrcený). Vše zalijeme vodou, přidáme brčko a může se podávat.


Suroviny: 1 banán, 2 kiwi, 40 ml smetany, 1 lžíce javorového sirupu, minerální voda, 2 koktejlové třešně

Postup: Banán a kiwi oloupeme. Banán nadrobno pokrájíme, jedno kiwi nakrájíme na plátky, druhé rozmixujeme spolu s banánem. Přidáme smetanu, sirup a dobře rozšleháme. Naplníme do sklenic. Sklenice dolijeme minerálkou. Plátky kiwi a třešně napíchneme na špíz a nápoj ozdobíme.


Suroviny: 2 banány, 1 citrón, 100 ml mléka, 1 láhev multivitamínového džusu, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme do mixeru, přidáme mléko, džus a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme a nalijeme do sklenic. Sklenice ozdobíme brčkem a plátkem citronu.

2 vajíčka, 2 menší jablka, 1 dl mléka, sůl, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce másla, na špičku nože prášek do pečiva, skořicový cukr

Žloutky, mléko, špetku soli a mouku s práškem do pečiva pořádně rozšleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové směsi. Jablíčka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme jablka a dusíme. Měkká jablka rozprostřeme po celé pánvi a nalijeme na ně vaječnou směs. Zvolna pečeme a pomáháme si tím, že občas omeletu natrhneme vidličkou, aby se syrová směs lépe propekla.

1 velký bílý jogurt, 1 kelímek polohrubé mouky, ½ kelímku cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, ovoce (jablka, kompotované meruňky nebo třešně) + drobenka (10 dkg hrubé mouky, 5 dkg cukru, 5 dkg másla)

½ l mléka, 3-4 lžíce jemné (dětské) krupice, 1 lžíce cukru, špetka soli

Na posypání: kakao, cukr, případně skořice + máslo

1/4 l mléka
50 g droždí
3 lžíce cukru
500 g hl.mouky,1 majolka -pytlík
2 lžíce oleje
hodinu kynout, potřít vejcem a péci při 180°


Dvě cibule osmažíme, přidáme pokrájená kuřecí prsíčka, trochu kečupu nebo rajčatovou šťávu, pepř, sůl...,chili papričku, dva stroužky česneku..., směsí naplníme tortilly vyložené listy salátu a posypané sýrem...

Pro 2 osoby:

Kuřecí prsa (1 větší), ½ lžíce Solamylu, 1 vejce, 1 lžička (necelá) soli, 1 lžička (necelá) cukru, 1 lžička kari, 1 lžíce sojové omáčky, 1 sáček rýže

Prsa na kostičky se vším promícháme, je dobré nechat odležet, ale není nutné. Opékáme na oleji, promícháme s rýží (1 sáček).

500 g špaget, 100 g eidamu, 300 ml rajčatového protlaku, 150 ml vody, 8 stroužků česneku, 2 kuřecí prsa, cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžičky oregana, pepř, sůl

Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě a scedíme. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme nakrájené cibule, přidáme na malé kousky nakrájené maso a smažíme, dokud maso nezměkne. Přidáme rajčatový protlak, vodu, rozetřený česnek, oregano, pepř a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a necháme projít varem. Špagety dáme na talíř, polijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným eidamem.

300 g mraženého špenátového protlaku, 500 g těstovin (vřetena), 2 lžíce oleje, cibule sůl, 3-4 stroužky česneku, 1 zakysaná smetana, 100 g eidamu

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme prolisovaný česnek, sůl, částečně rozmrazený špenát a podusíme asi 5 minut. Necháme trochu vychladnout a přimícháme zakysanou smetanu, již nevaříme. Hned nalijeme na teplé těstoviny, promícháme a podáváme. Posypeme strouhaným sýrem.

500 g těstovin (flíčky, vlnky), 200 g uzeniny (šunkový salám, špekáčky, uzené maso,....), sůl, pepř, mléko, 2 vajíčka

Těstoviny uvaříme, salám nakrájíme na kostky, promícháme s těstovinami, rozkvedláme vajíčka v mléce, osolíme, opepříme. Přelijeme těstoviny a dáme zapéct.


45 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1,5 prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 9 lžic oleje, ½ l vlažného mléka, džem

Všechno promícháme a nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech.

4 střední brambory (okrájet, nastrouhat, slít vodu), osolit, opepřit (na špičku nože), 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 2-3 stroužky česneku (prolisovat), špetku majoránky. Vše smíchat a smažit.

150 g poličanu

200 g lučiny

1 zakysaná smetana

sůl (nejlépe bylinková)

Tvarohová pomazánka s cibulí

1 tvaroh

1 cibule

sůl

sladká paprika

Tvarohová pomazánka s paprikou

1 tvaroh

sůl

1 zelená paprika

Každá skupina si vybere libovolný dort. Na všechny dorty budete potřebovat dortový piškotový korpus (v Bille za 20 Kč, ne ten, který se ještě rozkrajuje)

Dort s želatinou

1 zakysaná smetana, 1 šlehačka, 1 ztužovač do šlehačky, ovoce (banán, mandarinky, kiwi,…), dortová želatina

Našleháme šlehačku se ztužovačem, vmícháme zakysanou smetanu. Tím potřeme korpus, poklademe ovocem a polijeme (dle návodu uvařenou) želatinou.

1 zakysaná smetana, 1 smetanový jogurt, vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, hořká čokoláda

Smícháme smetanu, jogurt, cukr a kakao. Potřeme tím korpus a posypeme strouhanou čokoládou.

1 smetana ke šlehání, 1 puding bez vaření, 1 plechovka mandarinek, čerstvá mandarinka.

Našleháme smetanu, puding a mandarinkový kompot, natřeme korpus a ozdobíme čerstvou mandarinkou.

natvrdo uvařená vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vidličkou je rozmačkáme a smícháme:

1. majolka, hořčice, pažitka nebo petržel, sůl

2. majolka, hořčice, sůl, pepř, sardelová pasta

3. pomazánkové máslo, strouhaný křen

4. pomazánkové máslo, tuňák ve vlastní šťávě

5. pomazánkové máslo, strouhaná niva

na ozdobu: rajče, okurka, pažitka,....

Nezapomeňte na domácí úkol: přinést rodinný recept (na něco jednoduchého)!!!

Marku Ševčíku, přines recept na buchtu s ananasem!

Buchta z limonády

2 vejce, 20 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 1/2 skleničky oleje, 40 dkg polohrubé mouky, 1 žlutá limonáda (1 velká sklenička cca 300 ml), broskve nebo mandarinky

Rosol: 1/2 litru vody, 1/2 litru šťávy (jablečné), 2 vanilkové pudingy

Postup: vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku, limonádu a olej, pak přidáme kypřící prášek, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a upečeme

rosol: ve vodě a šťávě uvaříme pudingy, nalijeme na upečenou buchtu

Švédský koláč

těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, hrnek krystalového cukru, 1 prášek do pečiva - promíchat

náplň: 3 měkké tvarohy, 3 vejce, 1 hrnek krystal. cukru, 1/2 litru mléka, sáček rozinek, citronová kúra, šťáva - utřít

postup: 2 hrnky směsi vysypeme na promaštěný plech, nalijeme tvarohovou náplň, posypeme zbytkem směsi, na povrch klademe plátky másla, pečeme 30 minut

Základní informace o škole

Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004

Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 je součástí výchovně vzdělávací soustavy, k 1.9.1996 byla zařazena do sítě škol pod IZO 102 006 431. Od 1.7.2001 přešla do právní subjektivity.
Poskytuje základní vzdělání, zabezpečuje rozumovou výchovu v souladu se zásadami vlastenectví, humanity a demokracie. Dále poskytuje mravní, pracovní, zdravotní, tělesnou a ekologickou výchovu.
Velký význam přikládá výchově ke zdravému životnímu stylu a prevenci problémů působených návykovými látkami. Připravuje žáky na praktický život a další studium.
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 má 9 ročníků – 1.stupeň tvořený 1.-5.ročníkem, druhý stupeň tvořený 6.-9.ročníkem, školní družinu a školní klub,školní jídelnu a technicko-ekonomický úsek.

 

We use cookies

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.